A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне підприємство "Близнюківська центральна районна лікарня"

Обирайте їжу з меншим вмістом солі

Дата: 20.03.2025 08:09
Кількість переглядів: 13

Фото без опису

Збалансоване харчування – один з основних чинників, що впливає на загальний стан здоров’я людини та профілактику неінфекційних захворювань. Важко уявити приготування  їжі вдома чи харчових продуктів на підприємствах без додавання солі. Проте надмірне споживання солі призводить до артеріальної гіпертензії та інших хронічних захворювань.

Рекомендована Всесвітньою організацією охорони здоров’я норма солі для дорослої людини складає не більше 5 грамів на добу. Це одна чайна ложка (без «гірки»).

Слід пам’ятати, що значна кількість солі надходить до організму через оброблені харчові продукти промислового виготовлення: хлібобулочні, технологічно оброблені м’ясні та рибні вироби, м’ясні, рибні та овочеві консерви, солоний сир, соуси, кетчупи, продукти швидкого приготування тощо. Така сіль теж повинна враховуватись при організації здорового харчування.

             Як правильно обирати та готувати їжу з меншим вмістом солі

  • Обмежте споживання оброблених продуктів з високим вмістом солі.
  • При купівлі харчових продуктів уважно дивіться на етикетку. Обирайте продукти зі зниженим вмістом солі. У разі відсутності інформації про кількість солі, пам’ятайте просте правило – чим ближче до початку списку інгредієнтів розташована сіль, тим більший її вміст.
  • Перейдіть на хліб з найнижчим вмістом солі, в ідеалі – не більше 0,9 г на 100 г продукту.
  • Замініть у своєму раціоні готові ковбасні вироби, копчену та солону рибу на власноруч приготовлені страви з низьким вмістом солі.
  • Кефір, кисломолочні м’які сири, йогурти без додавання цукру, солі та ароматизаторів – є корисною альтернативою солоним сирам.
  • Споживайте щонайменше солоних закусок і продуктів швидкого приготування.
  • Готуйте спеції та приправи власноруч з додаванням зелені, трав, часнику, імбиру, цитрусових тощо.
  • Приберіть сільничку зі столу. Це допоможе уникнути досолювання їжі в тарілці.
  • Зменшуйте кількість доданої солі під час приготування страв. Робіть це поступово, щоб смакові рецептори змогли адаптуватись до менш солоного смаку.

Змінити харчові звички нескладно, Ваше здоров’я та самопочуття віддячать Вам за це!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування