A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне підприємство "Близнюківська центральна районна лікарня"

Вимоги до облаштування та експлуатації індивідуальних колодязів та ризики вживання забрудненої питної води

Дата: 05.09.2024 12:43
Кількість переглядів: 22

Фото без опису

Фото без опису

Вживання небезпечної в епідемічному відношенні питної води з колодязя може привести до виникнення інфекційних захворювань (вірусного гепатиту А, черевного тифу, дизентерії, холери, ротавірусної інфекції, гастро-ентериту, лептоспірозу тощо), а води із хімічним забрудненням – до водно-нітратної метгемоглобінемії, карієсу або флюорозу.

Вода шахтних колодязів - це ґрунтова вода. А водоносні горизонти ґрунтових вод є не захищеними та  можуть бути забрудненні як бактеріальною мікрофлорою, в зв’язку з близьким розташуванням вигрібних ям, вбиралень, споруд та мереж каналізації, тваринницьких ферм, полів фільтрації, так і небезпечними хімічними речовинами, внаслідок використання на сільськогосподарських угіддях мінеральних  добрив.  Ризик забруднення значно збільшується під час весняних злив та повені. 

 За даними ВООЗ забруднена питна вода викликає 70-80% всіх наявних захворювань, які на 30% скорочують тривалість життя людини.

Для того, щоб уникнути захворювань, необхідно використовувати виключно воду гарантованої якості. З цією метою при облаштуванні та експлуатації колодязів потрібно дотримуватись вимог, які визначені Державними санітарними нормами та правилами “Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною” (ДСанПіН2.2.4-171-10), затвердженими наказом МОЗ України від 12.05.2010 р. № 400.

Місця влаштування колодязів слід розташовувати на незабрудненій та захищеній території на відстані не менше ніж 30 м від магістралей з інтенсивним рухом транспорту та не менше ніж 20 м від вбиралень, вигрібних ям, споруд та мереж каналізації, складів добрив та отрутохімікатів, місць утримання худоби та інших місць забруднення ґрунту та підземних вод.

Територію поблизу колодязя треба утримувати в чистоті та організовувати відведення поверхневого стоку.

У радіусі 50 м від колодязів не дозволяється здійснювати миття транспортних засобів, водопій тварин, влаштовувати водоймища для водоплавної птиці, розміщувати пристрої для приготування отрутохімікатів та іншу діяльність, що може призвести до забруднення ґрунту та води.

Забороняється використовувати для утеплення колодязів гній, перегній та інше.

Під час влаштування шахтних колодязів необхідно дотримуватись таких вимог:

1. Ізолювати колодязь від проникнення поверхневого стоку (дощових і талих вод).

  1. Стінки колодязя повинні бути щільними, без шпарин.
  2. Для облаштування дерев’яних зрубів надавати перевагу модрині, вільхі, в’язу, бересті, дубу, сосні без глибоких шпарин і червоточин, заготовлених за 5-6 місяців до їх використання.
  3. Підводну частину стінок колодязя потрібно заглиблювати у водоносний горизонт не більше ніж на один метр.
  4. Для опущення людини в колодязь з метою його чистки та ремонту необхідно ставити металеві скоби в шахматному порядку.
  5. Наземна частина колодязя (оголовок) влаштовується не менш як на 0,8 м вище поверхні землі. З метою захисту від засмічення оголовок повинен щільно закриватись кришкою з металу чи дерева або мати залізобетонне перекриття з люком, який також закривається кришкою.
  6. Для підйому води із колодязя слід застосовувати насоси. Зливна труба насоса повинна мати гачок для підвішування відра. Біля колодязя слід влаштовувати підставку для відер.
  7. Для захисту колодязя від забруднення поверхневими стоками слід влаштовувати перехоплюючі канави, які відводять стоки від колодязя, навколо колодязя необхідно робити бетонований майданчик радіусом не менше ніж 2 м.
  8. Зверху оголовка влаштовують дашок, навіс або оголовок вміщують у будку.

Власники колодязів повинні щорічно проводити планове обстеження колодязів, їх поточний ремонт, чищення та дезінфекцію споруд та знезараження питної води, а також лабораторні дослідження її безпечності та якості.

Якщо не дотримуватися цих вимог існує ризик виникнення харчових отруєнь та гострих кишкових інфекційних захворювань через забруднення води у колодязях різними патогенними мікроорганізмами, які можуть завдати шкоди здоров'ю людини, найбільш поширені з них:

  • Бактерії: холерний вібріон, сальмонели, шигели (збудники дизентерії), ентеропатогенні кишкові палички.
  • Найпростіші: кріптоспорідумпарвум, дракункулюсмедінензіс.
  • Віруси: аденовіруси, ентеровіруси, вірус гепатиту А, рота вірус.

Вживання якісної та безпечної води для пиття є однією з найважливіших запорук збереження здоров’я людини і її довголіття.

Бережіть своє здоров’я та здоров’я ваших близьких!

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування