A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне підприємство "Близнюківська центральна районна лікарня"

24 березня 2024 року - Всесвітній і Всеукраїнський день боротьби проти туберкульозу

Дата: 25.03.2024 10:37
Кількість переглядів: 20

24 березня 2024 року  -

  Всесвітній і Всеукраїнський день боротьби проти туберкульозу

Інформаційний бюлетень

    Щорічно  24 береня в усьому світі проводиться Всесвітній  день боротьби з туберкульозом. В Україні цей день визначено також як Всеукраїнський день боротьби з туберкульозом.

    Туберкульоз, як і раніше є причиною смертності від інфекційних хвороб. Кожна людина, яка хворіє на туберкульоз, заражає 20-30 осіб із свого оточення за рік. Хворіють люди різного віку і статі. Збудник хвороби не розрізняє соціального статусу і з однаковою силою уражає бідних і заможних. Туберкульозом можна заразитися де завгодно і необов’язково в результаті прямого контакту з хворим. Збуднику туберкульозу притаманна висока стійкість до впливу факторів зовнішнього середовища, у висохлому мокротинні та на різних предметах  він може зберігати життєздатність до восьми місяців. Це обумовлює можливість контактно-побутового шляху передачі через посуд, білизну, предмети спільного користування. Оскільки на туберкульоз хворіють і тварини, можливе зараження при вживанні некип’яченого молока, непроварених мяса, яєць, при догляді за хворими тваринами.

     Для профілактики туберкульозу використовується вакцина БЦЖ, яку вводять на 3-5 день життя, рятує від важких, генералізованих форм туберкульозу, таких як туберкульозний менінгіт і міліарний туберкульоз, що особливо небезпечні для дітей першого року життя.

    Впродовж життя людина може захворіти на туберкульоз, але в перші роки життя вона не матиме генералізованої форми ТБ з множинним ураженням кількох органів. 

    Військові дії та міграція створюють міцне підґрунтя для розвитку туберкульозу. У 2023 році в Харківській області зареєстровано майже 1000 випадків туберкульозу, що у двічі більше ніж за 12 місяців 2022 року. Серед захворілих 22 дітей, 9 підлітків та 7 медичних працівників. Переважна більшість – мають бактеріовиділення (74%).

    Реагувати на загрозу розповсюдження туберкульозу треба сьогодні. Натепер треба зробити все можливе та докласти спільних зусиль, щоб виявити хворих. Ключовим ланцюжком у діагностиці та лікуванні туберкульозу в умовах сьогодення є сімейний лікар, який порадить та спрямує пацієнтів із підозрою на легеневий або поза легеневий туберкульоз на відповідні обстеження.

    Вчасно виявлений туберкульоз краще піддається лікуванню. Сучасний підхід впроваджено не тільки до діагностики, а і до лікування туберкульозу, яке може розпочатися амбулаторно з першого дня захворювання, коли у людини є умови для ізоляції на період виділення збудника  в навколишнє середовище. До відома медичного загалу доведена можливість проведення  лікування пацієнтів із туберкульозом в амбулаторних умовах та постійно здійснюються заходи для організації лікування пацієнтів з першого дня в амбулаторних умовах.

    Госпіталізація  пацієнтів із туберкульозом проводиться лише в окремих випадках. За діагностику та лікування хворому пацієнту не треба витрачати власні кошти! За кошти державного бюджету закуповуються витратні матеріали для діагностики туберкульозу та протитуберкульозні препарати.

                                  Основні симптоми захворювання:

  • кашель понад 2 тижні;
  • підвищена температура тіла понад 7 днів;
  • утруднене дихання;
  • біль у грудях;
  • поганий апетит, постійна слабкість;
  • безпричинна втрата ваги;
  • підвищена пітливість, особливо вночі;
  • кровохаркання (наявність крові у мокротинні, що виділяється при кашлі).

    Дорослі люди у повсякденному житті стикаються із збудником туберкульозу, а захворіють не усі, а лише ті, у яких ослаблена імунна система через хронічні захворювання або прийом певних ліків, або ж через шкідливі звички. Безумовно, в умовах війни маємо негативний вплив на імунну систему. У таких ситуаціях ризик захворіти туберкульозом значно збільшується.

    Негативна думка суспільства про туберкульоз формується, насамперед, через незнання симптомів, шляхів передачі туберкульозу та його лікування. Люди, які мають симптоми притаманні для туберкульозу, не погоджуються їх прийняти, навіть у думках. Тому, інформацію про проблеми туберкульозу і шляхи його подолання необхідно постійно доносити до населення.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування